Larnaca

Larnaca Ciprus

Larnaca, Ciprus harmadik legnagyobb városa, a sziget délkeleti partján fekszik, és gazdag történelemmel, kultúrával, valamint csodálatos tengerpartokkal büszkélkedhet. A város az egyik legrégebbi település a szigeten, amelynek gyökerei egészen a Kr. e. 13. századig nyúlnak vissza. A látogatók itt élvezhetik a múlt és a jelen találkozását: ókori romok, középkori emlékek és modern tengerparti sétányok várják az érdeklődőket. Larnaca egyben kiváló kiindulópont is a sziget déli részének felfedezéséhez. Az alábbiakban részletesen bemutatjuk Larnaca legfontosabb látnivalóit.

Larnaca látnivalók

Szent Lázár-templom (Agios Lazaros)

A Szent Lázár-templom Larnaca egyik legjelentősebb vallási és történelmi emléke. A 9. században épült bizánci stílusú templom Lázár, a bibliai alak sírhelye, akit a legenda szerint Jézus feltámasztott a halálból, és aki később Larnacaa első püspöke lett. A templom csodálatos kőfaragványokkal, díszes fafaragású ikonosztázával és egyedülálló belső terével lenyűgöző látványt nyújt.

A templom kriptájában található Lázár sírja, amelyet a látogatók megtekinthetnek. A templom körül számos kis kávézó és étterem található, ahol a vendégek élvezhetik a helyi vendégszeretetet és a ciprusi gasztronómiát.

Larnaca Agios Lazaros

Finikoudes tengerparti sétány

A Finikoudes Larnaca legikonikusabb tengerparti sétánya, amelyet pálmafák szegélyeznek. A sétány mentén kávézók, bárok és éttermek találhatók, amelyek kiváló kilátást nyújtanak a Földközi-tengerre. A Finikoudes strandja sekély vizű és tiszta, így ideális családok és fiatalok számára egyaránt. A sétány különösen éjszaka hangulatos, amikor a part menti lámpák és a kikötő fényei megvilágítják a területet, romantikus légkört teremtve.

A sétány melletti tér a város kulturális központja, ahol számos fesztivált, koncertet és kiállítást tartanak, különösen a nyári hónapokban.

Larnaca beach

Larnaca vára

Lárnakai vár a tengerparti sétányon, a Finikoudes Beach közelében található. Az eredetileg a 14. században épült várat a velenceiek és az oszmánok is megerősítették a történelem során, hogy védelmet nyújtson a tenger felől érkező támadásokkal szemben. A vár belsejében ma egy kis múzeum található, amely a város történelmét mutatja be, valamint a tetőről lenyűgöző kilátás nyílik a tengerpartra és a városra.

Larnaca vára

Lárnaka Sós-tó és Hala Sultan Tekke

A Lárnakai Sós-tó egy különleges természeti látványosság, amely a város nyugati részén található, közel a nemzetközi repülőtérhez. A tó különlegessége, hogy a téli hónapokban rózsaszín flamingók százai gyűlnek össze itt, ami látványos élményt nyújt a természet szerelmeseinek. Tavasszal és ősszel a tó környéke ideális madármegfigyelési helyszín, ahol több mint 80 különböző madárfaj figyelhető meg.

A Sós-tó partján található a Hala Sultan Tekke, amely az egyik legfontosabb iszlám zarándokhely Cipruson. A mecsetet az 1700-as évek végén építették Umm Haram, a próféta Mohamed dajkája sírjának helyén. A mecset és a környező kertek különleges nyugalmat sugároznak, és festői kilátást nyújtanak a tóra és a környező vidékre.

Hala Sultan Tekke Larnaca sós-tó

Larnaca Kikötője és Mackenzie Beach

A Larnaca Kikötője és a Mackenzie Beach a város nyugati részén található, és a helyiek kedvenc tengerparti üdülőhelye. A Mackenzie Beach homokos partja és tiszta vizei miatt népszerű a családok és a fiatalok körében, míg a part menti bárok és klubok ideális helyszínt biztosítanak a strandolás utáni kikapcsolódáshoz.

larnaca marina

A strand különlegessége, hogy közvetlenül a Larnaca repülőtér mellett fekszik, így a látogatók közvetlenül a fejük felett szálló repülőgépeket csodálhatják meg. A Mackenzie Beach környékén található éttermek friss tengeri ételeket és helyi specialitásokat kínálnak, így kiváló helyszín egy esti vacsorához.

Mackenzie Beach Larnaca

Pierides Múzeum

A Pierides Múzeum egy családi tulajdonban lévő múzeum, amely a város központjában található, és a ciprusi művészet és történelem iránt érdeklődők számára kihagyhatatlan látnivaló. A múzeum egy 18. századi gyönyörű épületben kapott helyet, és Ciprus legnagyobb magánrégészeti gyűjteményét mutatja be.

A kiállítások a sziget történelmét és kultúráját tárják a látogatók elé, az ókori ciprusi kerámiáktól kezdve a középkori szobrokig és érmékig. A múzeum különleges darabjai közé tartoznak a bronzkori edények, hellenisztikus szobrok és bizánci falfestmények.

Pierides Museum Larnaca

Kamares Víztározó

A Kamares Víztározó (vagy Lárnaka Aquaduktja) az oszmán időszakban épült, és a város egyik leglátványosabb történelmi emléke. Az 1747-ben épült víztározó 75 boltívből áll, amelyek a régi Lárnaka felé szállították a vizet. Az aquaduktot különösen naplementekor érdemes meglátogatni, amikor a lemenő nap fényei aranylóan világítják meg a boltíveket.

Larnaca Kamares

Zenobia Hajóroncs

A Zenobia Hajóroncs az egyik legismertebb búvárhely nemcsak Cipruson, hanem egész Európában. A Zenobia egy svéd teherhajó volt, amely 1980-ban süllyedt el Larnaca partjainál, és ma a világ egyik legnépszerűbb víz alatti merülési helyszíne. A hajóroncs 42 méter mélyen fekszik a tengerfenéken, és több mint 100 jármű maradványai találhatók a fedélzeten.

A Zenobia-ról azt tartják, hogy az egyik legizgalmasabb víz alatti kalandokat kínálja a búvárok számára, akik a roncs körül úszkálva felfedezhetik a hatalmas hajótestet, a rakományt és a színes tengeri élővilágot. A merülés kezdők és tapasztalt búvárok számára egyaránt elérhető, de a hajó mérete és elhelyezkedése miatt a haladó búvárok számára nyújtja a legnagyobb kihívást.

Zenobia hajóroncs Larnaca

Choirokoitia Régészeti Park

A Choirokoitia egy őskori település maradványa, amely Lárnakától körülbelül 30 kilométerre található. Ez a Kr. e. 7. évezredből származó lelőhely az UNESCO Világörökség része, és a neolitikus korszak egyik legfontosabb régészeti emléke Cipruson. A látogatók itt megismerhetik az ősi ciprusiak életmódját és építészeti stílusát.

A parkban található rekonstruált kerek házak és a feltárt alapok remek betekintést nyújtanak a neolitikus telepesek mindennapi életébe. Choirokoitia különösen érdekes lehet azoknak, akik szeretnék felfedezni a sziget történelmének legkorábbi szakaszát.

Choirokoitia Ciprus

Fotók: Tripadvisor, Depositphotos