Famagusta

Famagusta, vagy török nevén Gazimağusa, Ciprus keleti partján található, és egyike a sziget legizgalmasabb városainak történelmi látnivalóit és különleges atmoszféráját tekintve. Az egykori velencei város lenyűgöző középkori erődítményei, elhagyott épületei és szépséges strandjai révén a történelem és a kultúra szerelmeseinek kedvelt úti célja. Az óváros szűk utcái, csodálatos gótikus templomai és a modern kori határvonal által kettéosztott „szellemváros”, Varosha, egyedülálló élményt nyújtanak a látogatóknak.

Famagusta Ciprus

Famagusta Óvárosa

Famagusta óvárosa a középkori és reneszánsz építészet egyik legszebb példája a szigeten. A 13. században a város a keresztes hadjáratok során virágzott fel, és a Földközi-tenger egyik leggazdagabb kikötővárosává vált. A város gazdagsága és stratégiai jelentősége a templomok és katedrálisok lenyűgöző számában tükröződik, amelyek közül sok ma is áll, bár részben romos állapotban. Az óváros szűk, macskaköves utcáin sétálva a látogatók visszarepülhetnek az időben, és felfedezhetik a velencei és gótikus építészeti elemeket.

A városfalak szinte teljesen érintetlenek, és lenyűgöző kilátást nyújtanak a tengerre. A falakat a 15. században építették, hogy védelmet nyújtsanak az oszmán hódítás ellen, és több, erődítményekkel és bástyákkal ellátott szakaszokból állnak. Az Othello-torony és az Ravelin-kapu két olyan pont, ahol különösen érdemes megállni, és csodálni a panorámát.

Famagusta látnivalók Ciprus

Othello Erőd

Az Othello erőd az egyik leglátványosabb történelmi emlék Famagusta óvárosában, amelyet a 14. században építettek a velenceiek. Nevét William Shakespeare híres drámája, az „Othello” után kapta, mivel a történet egyes részei Famagustában játszódnak. Az erőd masszív falaival és bástyáival védte a várost a tengeri támadásoktól.

Az erőd belsejében található lépcsőházakon és folyosókon sétálva a látogatók felfedezhetik a középkori katonai építészetet, és betekintést nyerhetnek a város stratégiai jelentőségébe. Az erőd tetejéről lenyűgöző kilátás nyílik Famagusta kikötőjére és a környező óvárosra. Az erőd szimbolikus szerepe és történelmi jelentősége miatt a torony kihagyhatatlan látnivaló minden történelemkedvelő számára.

Famagusta Othello-erőd

Lala Mustafa Pasa mecset (Szent Miklós katedrális)

A Lala Mustafa Pasa mecset eredetileg a gótikus stílusban épült Szent Miklós-katedrális volt, amely a 14. században a ciprusi királyok koronázási templomaként szolgált. Az épület rendkívüli hasonlóságot mutat a franciaországi Reims katedrálisával, és a gótikus építészet egyik legszebb példája a Földközi-tenger keleti részén.

A templomot az oszmánok 1571-es hódítása után mecsetté alakították át, és ma is a muszlim közösség vallási központja. Az épület homlokzatán látható impozáns rózsaablakok és csúcsíves boltívek különleges atmoszférát sugároznak, míg a belső tér letisztultsága és egyszerűsége az iszlám építészet hatását tükrözi. Az épület környékén számos kávézó és kis üzlet található, így ideális hely egy kellemes pihenőre is.

Famagusta Lala Mustafa Pasa mecset

Varosha (Maraş) – A szellemváros

Famagusta egyik legkülönlegesebb és legtragikusabb látnivalója a szellemvárosként ismert Varosha, amely az 1974-es török invázió előtt Ciprus egyik legnépszerűbb turistaközpontja volt. A tengerparti szállodák és villák a ciprusi gazdaság virágzó idejét idézik, azonban az invázió során elhagyták a városrészt, és azóta zárt katonai területként üresen áll.

Az elmúlt években azonban részleges megnyitásra került, és a látogatók ma már bizonyos részeit bejárhatják. Az elhagyatott utcákon és épületeken sétálva az idő megállni látszik, és különleges, kissé hátborzongató atmoszférát áraszt. Varosha megtekintése lenyűgöző, de egyben szívszorító élmény is, amely emlékeztet Ciprus megosztottságának következményeire.

Varosha Famagusta

Salamis Régészeti Park

Famagustától északra található az ókori Salamis városának romjai, amely egykor Ciprus egyik legfontosabb és leggazdagabb városa volt. A település története több mint 3000 évre nyúlik vissza, és számos különböző civilizáció, köztük a görögök, rómaiak és bizánciak nyomait őrzi.

A régészeti parkban felfedezhetők az ókori fürdők, mozaikok, oszlopcsarnokok és egy hatalmas római színház, amely mintegy 15 000 néző befogadására volt alkalmas. A park területe hatalmas, így a látogatók akár több órát is eltölthetnek a romok között sétálva, és megismerhetik az ókori ciprusi életet. A Salamis Régészeti Park remek hely arra, hogy elmélyüljünk a sziget gazdag történelmében.

Salamis

Kantara vára

A Kantara vára a Kyrenia-hegység keleti végén található, és lélegzetelállító kilátást nyújt a környező vidékre és a Földközi-tengerre. A vár a 10. században épült bizánci erődítményként, és a Ciprus keleti részét uraló hegyi védelmi vonal része volt. A vár tornyaiból és bástyáiból csodálatos panoráma tárul a látogatók elé, különösen naplementekor.

A Kantara vára kiváló helyszín a kirándulásra és a természet felfedezésére, mivel a környező hegyek és völgyek tele vannak túraútvonalakkal és vadregényes tájakkal.

Kantara vára Ciprus

Fotók: Depositphotos