Paphos Zoo

paphos zoo

A Páfoszi Állatkert (Paphos Zoo) Ciprus egyik legnagyobb és legnépszerűbb állatkertje, amely nemcsak a sziget helyi és egzotikus állatainak széles választékát mutatja be, hanem különleges madár- és hüllőgyűjteményéről is ismert. Az állatkert Páfosz közelében, Pegeia (Peiya) faluban található, és ideális családi program, ahol a látogatók élvezhetik a lenyűgöző állatok közelségét, oktatási programokat, valamint különleges állatbemutatókat. Az állatkert egy gyönyörű, természetes környezetben terül el, ahol a látogatók a mediterrán növényzet és a gondozott parkosított területek között barangolhatnak.

Az állatkert története és célja

A Páfoszi Állatkertet Christos Christoforou ciprusi üzletember alapította, aki eredetileg egy magánmadárparkot hozott létre szenvedélyes madárgyűjtőként. A madárpark hamarosan bővült, és a gyűjtemény új állatokkal gazdagodott, végül pedig nyilvános állatkertté alakult. A Paphos Zoo hivatalosan 2003-ban nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt, és azóta folyamatosan fejlődik, bővül, valamint egyre több látogatót vonz a világ minden tájáról.

Az állatkert célja, hogy az embereket közelebb hozza az állatok világához, és felhívja a figyelmet az állatvédelem, a természetvédelem és a biodiverzitás fontosságára. Az intézmény részt vesz különböző fajmegőrzési programokban, és nagy hangsúlyt fektet az oktatásra és a környezettudatosság növelésére.

páfoszi állatkert

Az állatkert gyűjteménye és látnivalói

A Páfoszi Állatkert több száz állatfajt mutat be a világ minden tájáról, beleértve a ritka és veszélyeztetett fajokat is. Az állatkert különösen híres madárgyűjteményéről, de számos emlős, hüllő és más állatfaj is megtekinthető.

1. Madarak

Az állatkert eredeti alapja a madárgyűjtemény volt, így ma is ez az egyik legnagyobb és leglátványosabb része az állatkertnek. A látogatók több mint 100 különböző madárfajt csodálhatnak meg, beleértve egzotikus papagájokat, sasokat, baglyokat, valamint flamingókat és más vízi madarakat.

  • Papagájok és egzotikus madarak: A papagájok és egzotikus madarak az állatkert egyik legnagyobb vonzerejét jelentik. Az állatkertben különböző papagájbemutatókat is tartanak, ahol a látogatók közelebbről is megcsodálhatják a madarak intelligenciáját és szépségét.
  • Ragadozó madarak: A sasok, sólymok és baglyok különleges helyet foglalnak el a gyűjteményben, és az állatkertben rendszeres ragadozó madárbemutatók is láthatók.

2. Emlősök

Az állatkert változatos emlősgyűjteménnyel rendelkezik, ahol különböző kontinensek jellegzetes fajait tekinthetik meg a látogatók.

  • Oroszlánok és tigrisek: Az állatkert két legnagyobb vonzereje a ragadozók közül az oroszlánok és a tigrisek, amelyek különleges kifutókban élnek.
  • Majmok és makik: Az állatkertben különféle majmok és lemurok is láthatók, beleértve a gyűrűsfarkú makikat és a szürke páviánokat.
  • Zsiráfok, zebrák és más afrikai állatok: Az afrikai szavanna részlegben zsiráfok, zebrák és különböző antilopfajok élnek.
  • Kenguruk és más egzotikus emlősök: Az állatkertben ausztráliai és dél-amerikai állatokat is találhatunk, például kengurukat és kapucinus majmokat.

3. Hüllők és kétéltűek

A Páfoszi Állatkert gazdag hüllőgyűjteménnyel is rendelkezik, ahol kígyók, gyíkok, teknősök és krokodilok élnek.

  • Krokodilok: A krokodilok a gyűjtemény egyik legizgalmasabb részei, és a látogatók biztonságos távolságból figyelhetik meg őket.
  • Kígyók és gyíkok: A kígyók és gyíkok különleges terráriumokban élnek, ahol a látogatók részletes információkat kaphatnak róluk.

4. Különleges bemutatók és interaktív programok

A Páfoszi Állatkert különleges bemutatókat és programokat kínál, amelyek során a látogatók testközelből ismerkedhetnek meg az állatokkal:

  • Papagáj- és ragadozó madárbemutatók: Ezek a népszerű programok lehetőséget nyújtanak arra, hogy a látogatók megcsodálják a madarak repülési képességeit és intelligenciájukat. A bemutatók során a madarak különböző trükköket mutatnak be, és a közönség is aktívan bevonható.
  • Zsiráfetetés: A zsiráfetetés különösen népszerű a látogatók körében. Itt a vendégek egy emelvényről etethetik meg a zsiráfokat, és közvetlen közelről csodálhatják meg ezeket a lenyűgöző állatokat.
  • Lemur találkozó: Az interaktív programok részeként a látogatók közvetlenül a lemurok kifutójában találkozhatnak ezekkel a játékos állatokkal.
  • Gyermekprogramok: Az állatkert számos gyermekprogramot kínál, beleértve a pónilovaglást, kisállatsimogatót és oktatási túrákat, amelyek során a gyerekek megismerkedhetnek az állatokkal és élőhelyeikkel.

Paphos állatkert

Az állatkert szolgáltatásai

Az állatkert jól felszerelt látogatóközponttal rendelkezik, ahol éttermek, kávézók és ajándékboltok várják a látogatókat. Az állatkert területén piknikhelyek is találhatók, így a látogatók a nap folyamán pihenhetnek és élvezhetik a természetes környezetet.

  • Éttermek és kávézók: Az állatkert éttermei különböző ételeket kínálnak, beleértve a helyi ciprusi specialitásokat és a nemzetközi konyha fogásait.
  • Ajándékbolt: Az ajándékboltban a látogatók szuveníreket, plüssállatokat és egyéb emléktárgyakat vásárolhatnak.

Hasznos információk a látogatáshoz

  • Nyitvatartás: Az állatkert egész évben nyitva tart, de a nyitvatartási idők évszakonként változnak. Általában 9:00-től 18:00-ig, nyáron pedig 9:00-től 19:00-ig látogatható.
  • Belépőjegyek: A belépőjegyek árai felnőttek és gyerekek számára is elérhetők. A pontos jegyárak és családi csomagok a Paphos Zoo hivatalos weboldalán találhatók.
  • Cím: Pegeia, Ciprus. Az állatkert Páfosz központjától körülbelül 15 perces autóútra található.
  • Megközelítés: Az állatkert könnyen megközelíthető autóval vagy szervezett buszos kirándulással Páfoszról és a környező településekről.

Fotók: Tripadvisor