Kato Paphos

Kato Paphos

Kato Paphos Paphos városának alsó része. A városrész gazdag történelmi örökséggel, régészeti lelőhelyekkel, gyönyörű tengerparttal és modern szórakozási lehetőségekkel rendelkezik, így ideális célpont mind a történelem, mind a tengerparti kikapcsolódás iránt érdeklődők számára. Kato Paphos több fontos látványosságnak ad otthont, köztük az UNESCO Világörökségi helyszíneknek, a híres Paphosi Régészeti Parknak és a festői Paphos kikötőnek.

Hol található Kato Paphos?

Kato Paphos a város alsó, tengerparti része, amely a Paphosi régió központi részén helyezkedik el. Az óváros, vagy más néven Pano Paphos magasabban, a dombtetőn található, míg Kato Paphos a tenger mentén terül el. A két városrészt könnyű megközelíteni gyalogosan, autóval vagy tömegközlekedéssel, és mindössze 10-15 perces távolságra vannak egymástól.

Főbb látnivalók Kato Paphosban

Kato Paphos az ókori Paphos városának maradványait rejti, amely a görög-római időkben a sziget legfontosabb települése és kulturális központja volt. A városrész tele van régészeti lelőhelyekkel, történelmi emlékekkel és múzeumokkal, amelyek felfedezésre várnak.

1. Paphosi Régészeti Park (Kato Paphos Régészeti Park)

A Paphosi Régészeti Park Kato Paphos legismertebb és legjelentősebb látványossága. Ez a hatalmas terület az UNESCO Világörökség része, és a római korszakból származó lenyűgöző mozaikjairól híres, amelyek a világ legjobban megőrzött ókori művészeti alkotásai közé tartoznak. A parkban több fontos római villa maradványai találhatók, köztük a Dionüszosz Háza, a Thészeusz Háza, az Aion Háza és az Orpheusz Háza, amelyek padlóját bonyolult mozaikok díszítik, görög mitológiai jelenetekkel.

Kato Paphos régészeti park

A parkban más érdekes építmények is megtekinthetők, mint például:

  • Odeon: Egy kicsi, félig kör alakú ókori színház, amelyet előadások és zenei események céljából használtak.
  • Agora: Az ókori város fő piactere.
  • Saranta Kolones erőd: Egy bizánci erőd maradványai, amelyet a 7. században építettek, de egy földrengés elpusztított.

2. Paphosi vár (Paphos Castle)

A kikötő melletti Paphosi vár egy másik ikonikus helyszín Kato Paphosban. A várat eredetileg a bizánci korban építették, hogy megvédjék a kikötőt, de a történelem során többször újjáépítették. A ma látható épületet a 13. században emelték, miután a frankok újjáépítették a normann megszállás alatt. A vár tetejéről csodálatos kilátás nyílik a kikötőre és a városra. A várat ma kiállításokra és különféle kulturális eseményekre használják, különösen a nyári hónapokban.

Paphos vár

3. Királyok Sírjai (Tombs of the Kings)

A Királyok Sírjai egy impozáns nekropolisz Kato Paphos északi részén, amely az i. e. 4. században készült. A sírkomplexum lenyűgöző kőbe vájt sírhelyeket tartalmaz, amelyek az ókori Paphos előkelőségeinek és magas rangú tisztviselőinek temetkezési helyei voltak. Bár nem valódi királyok nyugszanak itt, a hely elnevezése a sírok monumentalitására utal. A sírok kifinomult architektúrája és a sziklába vájt oszlopcsarnokok lenyűgözőek.

4. Aphrodité szentélye

Aphrodité, a szerelem és szépség istennője szorosan kötődik Paphoshoz, mivel a legenda szerint itt, a város közelében született a tenger habjaiból. Kato Paphosban található az istennő egyik szentélye, amely a híres Petra tou Romiou, azaz Aphrodité sziklájának közelében helyezkedik el. A szentély maradványai betekintést nyújtanak az ókori vallási gyakorlatokba és az istennő kultuszába.

Aphrodité-szikla Paphos Ciprus

5. Szent Pál oszlopa (St. Paul’s Pillar)

A Szent Pál oszlopa és a mellette található Ayia Kyriaki Chrysopolitissa templom az egyik legjelentősebb keresztény helyszín Kato Paphosban. A legenda szerint Szent Pált itt kötözték egy oszlophoz és ostorozták meg, amikor a kereszténységet próbálta terjeszteni a szigeten. A templom egy régi bizánci bazilika helyén épült, és ma is látogatható, mint vallási és történelmi nevezetesség.

Szabadidős és szórakozási lehetőségek

Kato Paphos nemcsak a történelem iránt érdeklődők számára kínál programokat, hanem a kikapcsolódni vágyók számára is számos szórakozási lehetőséget nyújt.

Kikötő és sétány:

A Paphos kikötő menti sétány népszerű helyszín a sétákra, ahol a látogatók élvezhetik a tengerparti kilátást, a helyi ételeket és a bárok, kávézók nyújtotta hangulatot. A kikötőben különféle hajókirándulásokat is foglalhatsz, hogy felfedezd a közeli tengerparti öblöket és a Kék Lagúnát.

Kato-Paphos

Éttermek és bárok:

Kato Paphos tele van kiváló éttermekkel és bárokkal, ahol friss tengeri ételeket, hagyományos ciprusi fogásokat és nemzetközi ételeket is megkóstolhatsz. Az éttermek többsége tengerre néző terasszal rendelkezik, így a látogatók élvezhetik a hangulatos vacsorát és a kilátást.

Tengerpart és strandok:

Kato Paphos több stranddal is rendelkezik, ahol a látogatók napozhatnak, úszhatnak vagy vízisportokat próbálhatnak ki. A Faros Beach és a Municipal Beach a legnépszerűbbek közé tartozik, de a környéken találhatók kevésbé ismert, nyugodtabb partszakaszok is.

Kato Paphos egyedülálló kombinációja a történelmi emlékeknek, a lenyűgöző tengerparti látványosságoknak és a modern szórakozási lehetőségeknek. Akár a régészeti helyszínek felfedezésére, akár tengerparti pihenésre vágysz, Kato Paphos minden látogatónak különleges élményt nyújt Ciprus szívében.

Fotók forrása: Depositphotos